Tractul nostru gastrointestinal, lung de 9 metri, cunoscut mai simplu sub numele de "intestin", poate avea un impact major asupra noastra nu numai in ceea ce priveste digestia. Intestinul nostru contine trilioane de microbi. Acestia interactioneaza si cu alte parti ale corpului nostru, nu intervin exclusiv in digestie. In ultimii ani, oamenii de stiinta au cercetat cat de influent este intestinul (si, implicit, flora continuta de acesta) pentru starea nostra generala de sanatate. Au descoperit ca este responsabil pentru sanatatea diferitelor zone ale corpului, de la pielea la rinichi. Iata sase dintre cele mai surprinzatoare cai prin care intestinul ti-ar putea afecta sanatatea generala.

Pielea

Daca ai probleme cu pielea, este recomandat sa verifici starea intestinului. Studiile medicale a constatat ca un intestin dezechilibrat poate genera reactii negative la nivelul pielii
Acestea se pot manifesta sub forma de urticarie sau eruptii cutanate.
Eczemele si urticariile sunt reactii ale sistemului imunitar declansate de dezechilibre in sanatatea intestinului. Adesea, reactiile la alimente sunt sursa acestor eczeme si urticarii, iar atunci cand elimini alimentele ce determina aceste reactii din dieta si lasi captuseala intestinala sa se vindece, aceste eruptii cutanate dispar.

Functionarea creierului

S-ar putea sa crezi ca intestinul tau nu are nimic de-a face cu creierul, dar ambele comunica constant prin axa creier-intestin. Aceasta axa bidirectionala conecteaza centrele emotionale si cognitive ale creierului la functiile intestinale.

Surprinzator, multi neurotransmitatori care sunt, de fapt, produsi in intestin de catre microflora intestinala, ajung pana la creier si ii controleaza functionarea. Atunci cand permeabilitatea barierei intestinale este crescuta si bariera hematoencefalica devine mai permeabila, fiindu-i redusa astfel eficacitatea in protejarea creierului de toxinele din sange sau determinand chiar reducerea semnalelor inflamatorii normale ale organismului. Pe scurt, pentru a avea un creier sanatos si fericit, trebuie sa aveti un intestin fericit.

Sistemul imunitar

Sistemul imunitar controleaza tot ceea ce trece prin bariera intestinului. Atunci cand bariera intestinului devine permeabila, toxine si proteine ​​partial digerate trec de aceasta bariera si, prin urmare, declanseaza un raspuns din partea sistemului imunitar.
Majoritatea componentelor sistemului nostru imunitar, aproximativ 70%, traiesc in intestinul nostru, acesta fiind motivul pentru care atat de multe dintre problemele cu care corpul nostru se confrunta sunt adesea legate de problemele digestive si sensibilitatea alimentara. Aceste probleme digestive pot duce, printre altele, la alergii, astm, migrene si boli autoimune.
Pacientii suferind de Sindromul Colonului Iritabil (SCI) au adesea ca declansatori alimente ce agraveaza simptomele. Aceste alimente declansatoare activeaza raspunsuri la nivel imunitar local, care, la randul lor, afecteaza functia sanatoasa a mucoasei intestinale, perturband capacitatea sa de a absorbi nutrientii si de a produce enzime si semnale chimice importante, necesare pentru o digestie sanatoasa.

Sanatatea rinichilor

Atat rinichii, cat si colonul ajuta la reglarea echilibrului de sare si apa in organism. Rinichii joaca, de asemenea, un rol secundar de excretie a toxinelor solubile in apa. Aceste toxine pot proveni prin absorbtie din intestin, in urma metabolizarii de catre microbiota intestinala. Deteriorarea mucoasei intestinale (ceea ce se poate intampla, uneori, in tratamentul cu antibiotice) poate fi cu precadere periculoasa pentru rinichi.
Dezechilibrul florei intestinale duce la o crestere a cantitatii de toxine absorbite prin intestin, la cresterea intensitatii raspunsului sistemului imunitar si, ca urmare, genereaza inflamatie sistemica la nivelul rinichilor, producand boli cronice de rinichi.

Sanatatea ficatului

La fel ca si rinichii, ficatul este responsabil pentru detoxifierea corpului nostru. Tot ceea ce trece prin intestinul nostru va trece ulterior si prin ficat.
Aproape toate substantele introduse in organism prin aport alimentar, inclusiv hormonii, pesticidele, toxinele si medicamentele, sunt procesate in ficat pentru a fi eliminate in intestin, prin bila. O mare parte din ceea este absorbit in intestin se duce direct la ficat, unde, daca este necesar, este metabolizat.

Greutatea

Stim deja ca ceea ce mancam ne influenteaza greutatea, insa la fel sunt influentate si bacteriile intestinale.
Anumiti nutrienti au capacitatea de a imbunatati sanatatea intestinala, ceea ce ar putea regla greutatea.
Studiile au aratat ca greutatea noastra pare a fi controlata de echilibrul a doua bacterii - Firmicutes si Bacteriodetes. Prezenta acestor bacterii in flora intestinala este controlata prin alimentele pe care le mancam. Si se pare ca un anumit fitonutrient, cunoscut drept polifenoli, care se gaseste abundent in cuisoare, anason, cacao, ceai verde si faina de seminte de in, joaca un rol semnificativ in reglarea greutatii sanatoase.

Echilibrul florei bacteriene intestinale este foarte sensibil. Trebuie tinut cont ca flora intestinala este distrusa si de factori nocivi cum ar fi: fumatul, consumul frecvent de bauturi alcoolice sau condimenterea excesiva a alimentelor. Mai mult: flora intestinala are nevoie de sase luni pentru a se reface dupa un tratament de o saptamana cu antibiotice. Probioticele din gama Refflor pot corecta aceste dezechilibre ale florei intestinale, aparand organismul de expunerea zilnica la virusi si bacterii, intarind astfel si imunitatea.

 

Gama de probiotice REFFLOR contine 4 produse: 2 produse pentru adulti si 2 produse pentru copii.



Refflor Combo

REFFLOR COMBO

Simbiotic cu 15 miliarde UFC si complex de vitamine B. Ajuta la reglarea florei intestinale iar Complexul de Vitamine B stimuleaza activitatea cerebrala si combate anemia.

Refflor Forte adulti

REFFLOR FORTE ADULTI

Lupta împotriva simptomelor acute din sindromul colonului iritabil - durere in partea inferioara a abdomenului, balonare dupa masa, eliminare excesiva de gaze, constipatie alternand cu diaree

Refflor Choco

REFFLOR CHOCO

Solutia imediata la problemele gastro-intestinale ale copilului. Refflor Choco este un simbiotic sub forma de tablete de ciocolata cu lapte adevarata.

Refflor Forte copii

REFFLOR FORTE COPII

Se poate folosi din prima saptamana de viata extrauterina a bebelusului si are un efect mai rapid in preventia febrei si diareei, reducerea incidentei aparitiei eczemei atopice, preventia enterocolitei necrozante, si ajuta la cresterea mai buna in greutate, absorbtie a calciului si altor vitamine si minerale, si in general cresterea imunitatii.

Aboneaza-te la newsletter si vei fi printre primii care afla ofertele noastre si informatii utile pentru sanatatea ta.