E un chin sa ii dai copilului pastilele?

In afara de suferinta celui mic care te afecteaza emotional, administrarea medicamentelor reprezinta una dintre provocarile “meseriei” tale de parinte, mai ales daca cel mic are sub 3 anisori. Multi copii au un talent deosebit de a refuza sa ia pastilele, si nici nu sunt de condamnat! Cu toate eforturile producatorilor de a alege arome cat mai placute medicamentelor, putine dintre acestea sunt cu adevarat ‘gustoase’ pentru cei mici. In plus, bebelusii sub trei luni nici nu sunt stapani pe mecanismul inghitirii.  Chiar daca acestia o fac in mod involuntar cand mananca, in momentul in care trebuie sa ia medicamentul se pot speria si se pot ineca.

E important ca procesul de administrare al pastilelor sa nu lase traume copilului si sa aiba loc intr-un mod cat mai prietenos cu putinta. Daca esti in situatia in care trebuie sa ii administrezi medicamente celui mic, iata cateva trucuri care te pot ajuta.

Trucuri in functie de varsta copilului

0 - 6 luni

Administrarea pe cale orala la bebelusii cu varsta cuprinsa intre 0 si 6 luni se poate dovedi problematica, intrucat acestia nu au un reflex de inghitire bine dezvoltat (doar reflex de suctiune, de a suge).

Pentru a te asigura ca medicamentul ajunge in corp si nu este scuipat sau regurgitat, foloseste cu incredere o seringa (fara ac!) pentru substantele cu textura densa, sau o pipeta, daca substantele sunt lichide. Introdu lichidul in lateralul gurii, nu spre cerul gurii, intrucat risti ca acesta sa se inece si sa aiba un acces de tuse sau sa vomite, fara a inghiti medicamentul.

Bebelusilor li se poate distrage atentia foarte usor. Distrage-i atentia spre ceva ce se afla desupra capului lor! Cand privesc in sus, copii mici tin gurita deschisa, astfel pana s-a dumerit ce s-a intamplat, a si inghitit medicamentul. 

Daca te confrunti cu administrarea unui medicament sub forma de tableta, piseaza tableta foarte bine pana devine praf, apoi amesteca cu un lichid (lapte) sau o lingurita de miere, si da medicamentul cat mai repede, astfel incat pulberea de la tableta sa nu se decanteze. In cazul in care bebelusul regurgiteaza lichidul impreuna cu medicamentul, nu administrati o alta doza imediat deoarece problema se poate repeta, si nu ai cum sa stii ce cantitate din medicament a ajuns in organism.

Micul eschimos – in cazul in care nici una dintre solutii de mai sus nu fuctioneaza, deghizeaza-l pe cel mic intr-un eschimos. Infasoara-l bine intr-o paturica, ca sa nu iti poata da peste mana cand vrei sa ii administrezi medicamentul. Administreaza medicamentul in momentul in care ai pe altcineva in preajma, astfel incat sa poata tina capul bebelusului la nevoie. Ca sa nu scuipe medicamentul, sufla-i usor peste fata imediat dupa ce l-ai introdus in gurita. Din reflex, cel mic va tinde sa inghita ce are in gura.

Peste 6 luni

Dupa varsta de 6 luni copii detin reflexul de deglutitie (de aceea si introducerea diversificarii asociata in mancare), astfel medicamentele fiind mai usor de administrat.

Serveste-i medicamentul rece. Amesteca medicamentul cu lichide reci (nu foarte reci) si administreaza-l astfel, intrucat gustul neplacut se atenueaza. Unii pediatrii recomanda parintilor ca inainte de administrarea medicamentului sa puna pe limba copilului putina gheata, astfel incat cu limba amortita de gheata copilul nu simte gustul neplacut al pastilelor. O alta metoda de administrare ‘ascunsa’ este ‘de-a v-ati ascunselea’. O metoda clasica, pe care orice parinte a incercat-o macar o data: daca medicamentul nu are un gust puternic, neplacut, incearca sa-l ascunzi in prima lingurita de mancare, astfel nu va simti gustul modificat al mancarii.

Administrarea medicamentelor ca o joaca. Copilasii mai maricei pot fi chiar ei medici si pot ‘administra’ pastile (in joaca) prietenilor lor, o papusa, un trenulet, o masinuta. De asemenea, se stie ca celor mai marisori le place sa detina controlul. Lasa-l pe ei sa se ‘autoserveasca’ si sa puna in lingurita medicamentul, totul parand o joaca.

Face si Thea’. O alta metoda prietenoasa de administrare a tratamentul medicamentos este cea de a imita ce fac cei mai buni prieteni. Daca Thea papusa ia pastile, ea de ce nu ar lua? La urma urmei, prietenii la nevoie se cunosc. Aceasta metoda bazata si pe repetitia simulata de administrare a medicamentului ii va ajuta sa se pregateasca pentru momentul in care vor lua medicamentul.

Ne transformam in Super Eroi. Orice copil isi doreste sa devina un super erou cu puteri supra naturale! Asta se poate intampla cu adevarat daca cel mic isi ia cuminte tratamentul. Poate prinde puteti supranaturale, poate zbura, poate deveni invizibil, asta daca isi ia medicamentul.

La administrarea unor medicamente nu se recomanda dizolvarea, amestecarea sau modificarea formei de prezentare initiala, fiind nevoie de administrarea pastilei in forma in care este. Invata copilul care este importanta pastilelor si arata-i cum sa procedeze: sa pozitioneze pastila undeva cat mai aproape de spatele limbii, sa ia rapid lichid in gurita si sa aplece capul pe spate si sa inghita.

Companiile farmaceutice cauta continuu solutii inovatoare pentru a transforma administrarea pastilelor intr-o experienta placuta, mai ales la copii, si in acelasi timp a creste calitatea si eficienta lor. Un astfel de produs este Refflor Choco – singurul produs in care bacteriile prietenoase sunt incorporate in ciocolata adevarata, delicioasa, iubita atat de cei mici cat si de cei mari.

Datorita tehnologiei inovatoare, Refflor Choco se asigura ca ajung in intestin cat mai multe bacterii prietenoase, astfel prevenind desechilibrul florei intestinale, mentinand starea de sanatate a tubului digestiv si ameliorand disconfortul abdominal in situatii precum: balonare, dureri abdominale, diaree, constipatie.

Aboneaza-te la newsletter si vei fi printre primii care afla ofertele noastre si informatii utile pentru sanatatea ta.